Pumpernikiel z buraków
Składniki:
-0.5 kg buraków
-0.5 kg ziemniaków
-2 łyżki siemienia lnianego
-2 łyżki mąki kukurydzianej lub z tapioki
-1 jajko
-2 ząbki czosnku lub 0.5 łyżeczki suszonego czosnku
-przyprawy (sól, pieprz, chili, wszystko wg. swego gustu)
Buraki ugotować w skórce, obrać, odstawić aby wyschły, zetrzeć w wiórki, odcedzić sok. W taki sposób przygotowane buraki nadają się jako baza do wielu innych dań – barszcz, buraczków na ciepło, na zimno.
Ugotować 4 ziemniaki, zgnieść i dodać do nich starte wiórki z buraków, osuszone.
Do masy dać zmielone siemię lniane, mąkę, wymieszać i wyłożyć cieniutka warstwę na papier do pieczenia i na blaszkę.
Wypiekać 20 minut na 160’C, a potem kolejne minuty suszyć na mniejszej temperaturze 120’C. Razem ok. 1 godziny w zależności od piekarnika. Jeśli placek nie będzie dostarczenie suchy, to należy dłużej suszyć.
Wypróbuj pumpernikiel z sałaty – kliknij