Szarlotka domowa

Szarlotka, w Polsce znana jest pod nazwą jabłecznik. Różnica między szarlotką a jabłecznikiem jest taka, że szarlotka zrobiona jest na kruchym cieście a jabłecznik na cieście biszkoptowym, drożdżowym lub francuskim.

Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej/tortowej 
4 żółtka (białko oddzielamy i schładzamy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (do piany)
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny lub masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 kg jabłek
Składniki na blaszkę o rozmiarach 40 x 25,5 x 6,5 cm.

Sposób przygotowania szarlotki domowej:
1. Łączymy produkty. W dużej misce zagniatamy ręcznie: mąkę, żółtka z jaj, cukier, margarynę/masło, proszek do pieczenia.
2. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną podpiekamy, a pozostałe dwie części ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut.
3. Ubijanie piany. Białko oddzielone od żółtek schładzamy w lodówce aby potem ubić z nich pianę, do której dodajemy na koniec mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) i chwilę miksujemy.
4. Pieczemy. Pierwszą część ciasta rozkładamy (lub ścieramy na tarce na grubych oczkach) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st C. Uwaga! Jeśli jabłka są suche, nie trzeba podpiekać tej pierwszej warstwy ciasta.
5. Jabłka. Po obraniu jabłek ze skóry i gniazd nasiennych, wychodzi ok 1.5 kg jabłek, które należy zetrzeć bez „duszenia” Do startych na grubych oczkach tarki jabłek dodajemy 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżki cukru.
6. Warstwowo układamy ciasto, jabłka, ciasto, jabłka, ubite białko, ciasto.
7. Pieczemy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st C. Czas pieczenia 50 minut do uzyskania złotego koloru.

Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.