Turcja – jedzenie

Kuchnia turecka to połączenia smaków Azji Środkowej, Bliskiego Wschodu i Bałkanów.
Śniadanie tureckie to stół pełen pieczywa, wyboru wędlin i mięs na ciepło, serów, jajek przygotowanych na rozmaite sposoby, oliwek, świeżych jogurtów, konfitur, suszonych owoców i orzechów oraz soków owocowych.
Obiad i kolacje to dania z wykorzystaniem mięsa – jagnięciny i wołowiny, ryb oraz warzyw. Bazą dań jest ryż, kasza bulgur i mączne pity. Do dań dodaje się aromatyczne przyprawy – kmin rzymski, chilli, czarnuszka oraz ziół – kolendra, cynamon i mięta.
Do tego zawsze podawana jest czarna herbata, w tulipanowych szklankach.
Podczas pobytu w Turcji udało mi się spróbować wiele pyszności przygotowywanych przez tureckich kucharzy hotelowych.

Podczas podróży po Turcji wypróbowałam:
-Ayran to jogurt z dodatkiem wody i soli, pasujący niemalże do każdej ciepłej i zimnej potrawy.
-Lahmacun to turecka pizza, uznawana za pewnego rodzaju turecki fast-food.
-Patlcan (bakłażan), który jest najważniejszym warzywem w tureckiej kuchni.
-Börek jedliśmy po azjatyckiej stronie, to rodzaj francuskiego ciasta, przekładanego białym serem, mięsem, kapustą i zawsze zalanego masłem (jedliśmy tylko z serem)
-Pide to płaski chleb przypiekany w piecu, a na niego kładzie się ser, mielone mięso i warzywa, które można do pizzy z różnymi dodatkami – oczywiście tam gdzie stołują się Turcy!
dań z ryb:
-Fish burgery, genialne prosto z baru na łodzi, na Bosforze w Stambule,
dań mięsnych:
-Imam bayld to takie leczo, składające się ze smażonych bakłażanów nadziewanych masą z pomidorów, cebuli i czosnku, czasami z dodatkiem baraniny, zalanych zimnym jogurtem.
-Döner Kebap (klasyczny na cienkim cieście, mięso z kurczaka, z warzywami i sosami)
deserów:
-Baklawa to słodka przekąska składająca się z warstw cienkiego ciasta, oddzielonego masłem, nadziewana jest posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami oraz cynamonem. Całość oblana jest syropem miodowym.
-Kadayif podobnie jak baklawa, zrobiony z przekładanego warstwami i równie cienkiego jak kartka papieru ciasta na przemian z masłem, łączy słodki smak syropu miodowego z kwaśnym, świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.
-Sütlaç zapiekany turecki budyń ryżowy.
napojów:
-Kawa (kahve) „po turecku” – kawa była niegdyś narodowym napojem Turków, dopóki nie została zastąpiona przez herbatę.
-Herbata (çay)podaje się ją w małych szklaneczkach na metalowych lub porcelanowych podstawkach.
-soczyste owoce (arbuzy i melony – karpuz i kavun) i dojrzałe, pachnące warzywa (papryki, pomidory, cebulę) oraz różne przyprawy.

Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.