Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim upamiętniającym misterium paschalne Jezusa. Jest to święto ruchome. Jego data przypada (w zależności od roku) najwcześniej 22 marca, a najpóźniej 25 kwietnia. Święta zaczynają się ozdobieniem jaj – kliknij oraz poświeceniem w kościele koszyczka z jedzeniem – święconką. Następnego dnia ludzie wraz ze swoimi członkami rodziny, spotykają się przy śniadaniu Wielkanocnym dzieląc się produktami ze święconki, a także przygotowanymi potrawami.
W zależności od regionu Polski na stołach królują przeróżne dania:
–WYTRAWNE, w których podstawą stanowią jaja (w majonezie, faszerowane, w postaci past), szynki, schaby, kiełbasy białe i czerwone, boczki, mięsa pieczone, pasztety (mięsne albo vege np. z soczewicy lub fasoli), śledzie, chrzan, sałatki (jarzynowe, jajeczne, rybne) oraz sosy na bazie majonezu, buraki tarte z chrzanem i biały barszcz z kiełbasą. Ciekawym daniem jest krajanka wielkanocna (kiełbaska, wędlina, chleb, jaja, chrzan, ser, ciasto drożdżowe) czyli pokrojone w kostkę to, co zostało poświęcone, układa się na talerzu i zalewa białym barszczem.
– SŁODKIE, tu pojawiają się tradycyjne mazurki, serniki, makowce i przygotowują paschy, jogurtowce i wiele innych smakołyków.
Wielkanoc i Wigilia – kliknij to dla Polaków dwa najważniejsze dni w roku.