Irlandia – jedzenie

W Irlandii na każdym kroku można znaleźć miejsce, w których serwowane są English Breakfast oraz Fish and chips.

English Breakfast składa się ze smażonych kiełbasek wieprzowych (sausages), smażonych plastrów bekonów (rashers), jajek sadzonych, white pudding (rodzaj białej kaszanki) lub black pudding (rodzaj czarnej kaszanki), pieczony pomidor (oven-baked tomato), smażone pieczarki, tosty, frytki lub pieczone ziemniaki, fasolka w sosie pomidorowym, a do picia kawa lub herbata z mlekiem. 

Fish and chips to danie składające się ze smażonej ryby w cieście lub bułce tartej oraz frytek lekko polanych sosem winegret.

Kuchnia irlandzka to dania z ziemniaków, mleka i jego przetworów (jak masło), warzyw i mięsa oraz produkty zbożowe z owsa i pszenicy. Obecnie sposób odżywania się Irlandczyków nie odbiega od powszechnej w Europie. Cenione przez Irlandczyków w kuchni są morskie ryby i wszelkie owoce morza m.in. małże (mule), którymi zostaliśmy oczywiście ugoszczeni. Zarówno mule jak i kraby, krewetki oraz ostrygi podawane są z dużą ilością czosnku, trawy cytrynowej i wina. 

Irlandczycy jedzą na śniadanie tosty z marmoladą lub czekoladą, z herbatą czy kawą, owsiankę czy płatki z mlekiem, i oczywiście słynne angielski śniadanie – English Breakfast.

Na obiad Irlandczycy uwielbiają:
pizzę, hamburgery z kotletem z mięsa wołowego.
chowder czyli gęste kremowe zupy zabielane dużą ilością mleka lub śmietany typowe dla kuchni anglosaskiej. Nasza zupa krem została posypana lubczykiem i podana z tostem.
Steak guinness and cheese pie with a puff pastry lid czyli danie z pokrywką ciasta francuskiego, w którym znajduje się wołowina z groszkiem warzywami w sosie na bazie Guinness.
Coddle pochodzi z Dublina, jest to warstwa gotowanych wieprzowych parówek, bekon, plastry ziemniaków i cebuli, a wszystko to podawane w wywarze z bekonu i kiełbasek posypane pietruszką.
Irish Stew – czyli baranina duszona z ziemniakami i cebulą w gęstym sosie.


Na deser natomiast uwielbiają:
Terry’s Chocolate Orange to aksamitna czekolada połączona z naturalnymi olejkami pomarańczowymi, w kształcie kuli rozdzielającej się na 20 segmentów, niczym cząstki pomarańczy, jedzona przeważnie na święta Bożego Narodzenia.
Scones – irlandzkie słodkie bułeczki.
Chipsy – mamy wrażenie, że irlandzkie półki w marketach uginają się od chipsów kwaśnych, słonych, ostrych.
Lody – próbowaliśmy z dwóch znanych w irlandzkich lodziarni.
Kawa, herbata.
Guinness oczywiście też free jest najbardziej popularną marką piwa irlandzkiego, jest ono ciemne i gorzkie. Zamawiając je w pubie zawsze dostaje się pintę, czyli nieco ponad pół litra. Innym znanym irlandzkim alkoholem jest whiskey, destylowana w Irlandii od XIII wieku. Irlandczycy piją mocną kawę, którą przyrządza się często z dodatkiem whisky lub bitej śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.