Placki ziemniaczane ucieram na trzy sposoby:
– na tarce zwykłej,
– używając jednej z funkcji blendera,
– na mega ostrej tarce – ROKO do warzyw (ze stali nierdzewnej) niemieckiej firmy Börner.
Ostatnia opcja smakuje mi najbardziej, bo placki są niezwykle chrupiące.
Skład masy na placki:
– 1 kg ziemniaków,
– 2 jajka,
– 1 cebula,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu.
Sposób sporządzania placków ziemniaczanych:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, posolić, popieprzyć, po 20 minutach odlać wodę. Dodać jajka i wszystko razem zmieszać. Polecam smażyć na oleju rzepakowym.
Do placków przygotowuję przeróżne dodatki:
1. łosoś wędzony, sałata, cytryna, serek biały kanapkowy, sałata masłowa,
2. jogurt (śmietana), cukier lub sól,
3. sos mięsny tzn. placki po zbójnicku lub po węgiersku,
4. sos grzybowy,
4. jajo sadzone.