Miałam okazję wypróbować jak smakuje prawdziwa bułgarska kuchnia, ponieważ w miejscowości Biala nad Morzem Czarnym mieszkają (Sjejka i Angieł) przyjaciele moich rodziców. Z uwagi na to, że mają swój ogród pełen warzyw i owoców dojrzewających na bułgarskim słońcu, Sjejka przygotowuje pyszne regionalne potrawy:
– sałatka szopska przyrządzana z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera sirine,
– banica jest to tradycyjny bułgarski placek z cieniutkiego jak papier ciasta filo, przekładany białym serem sirene (aktualnie można spotkać też wersje z mięsem, parówką, szpinakiem i na słodko) i pieczony w piecu,
– papryka grillowana (może być czerwona albo żółta, ważne aby była mięsista, gospodyni opieka na piecu elektrycznym, jak zmięknie ściąga skórę, a potem zalewa w olejem, octem, czosnkiem i soli), po schłodzeniu jest genialna w smaku,
– szaszłyki z piersi z kurczaka, jagnięce, w kostkach nabite na szpikulec
– smażone w plastrach cukinie, podawane z sosem czosnkowy i koperkiem na zimno,
– deser z morelami na bazie jogurtu.





Miałam okazję wypróbować różne inne smaki bułgarskie:
– lokum to tradycyjny bułgarski deser, który swą konsystencją przypomina coś pomiędzy żelkami a galaretką, posypanymi miałkim cukrem pudrem,- szczególnie smakują mi te z migdałami lub orzechami
– кюфте (kotleciki okrągłe), których nazwa pochodzi od arabskiego kufta bardzo popularnego dania sporządzonego są z mieszanki mięsa mielonego oraz przypraw.
– kebapczeta (kotleciki podłużne) z mielonego mięsa formowanego w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie przygotowuje się na grillu z kminem rzymskim oraz cebulą czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki.
– caca to małe rybki panierowane w całości i smażone w głębokim tłuszczu. Każdy, kto był nad bułgarskim morzem powinien spróbować caca. Te małe szprotki, smażone w głębokim tłuszczu jak frytki. Ponoć każdy Bułgar marzy zimą o trzech rzeczach – morzu, cacy i piwie.
– kisjeło mljeko to nasze polskie zsiadłe mleko, powstałe z krowiego lub bawolego mleka przy udziale bakterii, dodawane jest m.in. do wypieku domowej banicy,
– kawa lavazza z kawomatów, które znajdują się praktycznie na każdym kroku jest wyśmienita.








Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl