Czechy – jedzenie

Polévka. W kuchni czeskiej królują zupy (polévka) m.in. flaki (drštková), zupa ziemniaczana (bramborová), rosół (vývar) z uszkami.
Gulasz. Na drugie danie Czesi przyrządzają gulasze z wieprzowiny, polędwicę wołową z plasterkiem cytryny i żurawiną, w sosie śmietanowym, cielęcina (telecí maso) i kurczak (kuře).
Knedlík. Nieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych jest knedlík z mąki, ziemniaków lub kaszy manny z drożdżami, formowany na kształt bochenka chleba. Jako dodatek do dań podaje się kapustę oraz sałatki z ogórka, pomidora, czerwonej papryki i cebuli w słodkawym sosie winegret.
Palačinky. Na deser Czesi jedzą naleśniki (palačinky) z białym serem (tvaroh), lody (zmrzlina) oraz owoce i orzechy, często z polewą czekoladową, jabłkowy strudel (cz. jablkový štrůdl) oraz bułeczki z powidłami. Ovocný knedlík nadziewany śliwkami lub morelami, jagodami stanowi samodzielny posiłek ale może być także deserem.
Trdelník z lodami. Obecnie trdelník zyskuje dużą popularność jako słodkie ciasto na całej Słowacji, a także w Czechach. Pochodzi z Rumunii, a w Czechach znalazł się dzięki Hrabiemu Józsefowi Gvadányi. Ten węgierski generał na emeryturze, który był także poetą i filozofem, osiadł w Skalicy na Słowacji pod koniec XVIII wieku. Przywiózł ze sobą przepis na trdelník z Rumunii a dokładniej z Siedmiogrodu. W Czechach nazywa się trdelník a na Węgrzech to kurtoszkołacz.
Rohaliki z sałatką. Obowiązkowo należy spróbować sałatki śledziowej, rahalików, czekolady Studenckiej i Lentilków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.