We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia.
➡️ Na śniadanie zazwyczaj Francuzi jedzą bagietki lub croissanta (rogaliki) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Popijają sok pomarańczowy, mleko, wodę perrier.
➡️ Obiad (déjeuner) spożywają między godziną 12, a 14. Jako przystawki (entrée) jedzą sery. Jedliśmy też muszle św. Jakuba, pizzę, kebab z frytkami.
➡️ Kolacja (dîner) jest najpóźniejszym posiłkiem, spożywana między 20-22.
Podczas posiłków pije się wodę prosto z kranu, a do obiadu wino lub piwo.
➡️ Deser. Uwielbiamy ich tradycyjny pyszny pyszne deser – krem brûlée. Pieczywo kupowaliśmy w piekarniach francuskich – boulangerie bagietere.
`