Wśród produktów królujących na greckich stołach znajdują się mięsiwa, sery, warzywa, oliwki, dojrzałe w słońcu owoce i pyszna chałwa. Cudowniej jest być w miejscach, gdzie jedzą sami Grecy. Takich miejsc spotkałam wiele np. w Atenach. Podczas greckich wakacji udało nam się wiele z tych specjałów skosztować.
Choriatiki – sałatkę greckę (pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła).
Sery Halloumi – wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, najlepszy jest grillowany.
Sery feta i inne cierpkie sery dojrzewające, który są specjalnością kuchni greckiej.
Souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z kawałeczków mięs (wieprzowe, wołowe) zapiekanych na patyczku.
Spanakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: serowym, szpinakowym, mięsnym.
Kebab i gyros – mięso przygotowane na pionowym ruszcie podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami.
Tzatziki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu.
Keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa podawane w sosie pomidorowym z patates tiganites czyli frytkami.
owoce (winogrona, granaty, arbuzy, pomarańcze), które dojrzewają w greckim słońcu są słodkie i soczyste.
Lody – smakują pysznie, może dlatego że są dość drogie i traktowane jako rarytas.
Kafes – kawa po grecku.
Retsina to wino wyrabiane z dodatkiem żywicy sosny śródziemnomorskiej (pinus halepensis), które wyśmienicie smakuje ze Spritem i limonką. To właśnie żywicy zawdzięcza ono swój charakterystyczny posmak i zapach, przypominający nieco terpentynę. Jeśli wino jest dobrej jakości, jego charakterystyczny, balsamiczny zapach sosny nie redukuje aromatu winogron. Jest w 100% greckim produktem i nie jest produkowana w żadnym innym kraju.