Jedzenie w Macedonii, Serbii

Jedzenie naw Macedonii, Serbii jest pyszne. Owoce i warzywa dojrzewające w promieniach słońca, ziołowe oliwy, a nawet zwykła cebula smakuje w tych rejonach wyjątkowo. Mieliśmy okazję spróbować m.in.:
– kawę przyrządzoną w tygielku, bo tak obowiązkowo należny zacząć dzień,
– sycący Burek z naturalnym jogurtem,
– mięso z sosami Ajvar, czyli pastami z pieczonych papryk i bakłażanów z pieczonych papryk czy bakłażanów, do tego jedliśmy puszystą białą bułę,
– smakołyki cukierki, żelki, chałwę,
– owoce to przede wszystkim świeżo zebrane z pola i soczyste rozpływają się w ustach arbuzy.
– kukuruz czyli gorąca kukurydza pieczona na grillu lub gotowana w wodzie..
– soki z pomarańczy i piwo to napoje, które na Bałkanach mają jakiś inny dobry smak
– winogrona, dopiero dojrzewają. No właśnie czy piliście kiedyś macedońskie wina?? Znaleziska archeologiczne wskazują, że pierwsze wina zostały wyprodukowane właśnie w Macedonii z dzikich owoców, w tym dzikich winogron. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.