Składniki na surówkę z kapusty i papryki:
– 2 kapusty biała lub czerwona – główka ok 3 kg
– 4 sztuki czerwonych papryk,
– liście laurowe,
– gorczyca,
– ziele angielskie,
– ostra papryka (po kawałku do słoika).
Zalewa na surówkę:
– 4 litry wody,
– 1 litr octu 10 %,
– 20 łyżek cukru,
– 4 łyżki soli.
Oczywiście można proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć proporcje.
Sposób przyrządzania surówki
Kapustę zszatkowaną (na tarce borner.pl) zalać gorącą zalewą i dodać liść laurowy, ostrą paprykę, klika ziarnek gorczycy, kilka kuleczek ziela angielskiego. Aby była smaczna powinna 2 dni poleżeć w zalewie.
Do słoików na zimę.
Tak przygotowaną surówkę nakładamy do słoików, uzupełniamy zalewą. Słoiki gotujemy 5 – 7 minut, wyjmujemy gorące, dokręcamy i odwracamy słoiki do dołu zakrętkami, zostawiamy w takiej pozycji do wystudzenia. Prawidłowo zawekowane słoiki mają zassane zakrętki. To jest idealna recepta na sałatkę z białej lub czerwonej kapusty w słoikach. Smacznego.
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2023/11/201407208097-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1367-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2023/11/P1250725-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20170901_172710-scaled.jpg)