Cukinia zawiera antyoksydanty (karotenoidy, witamina A, C), które wpływają pozytywnie na odporność organizmu i obniżają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Zatem warto ją spożywać. Przekazuję mój pomył na cukinię w curry.
Składniki potrzebne do przygotowania dania:
– ok 1 kg dużej cukinii (bo tylko z takiej można utworzyć kółka
– 2 jajka,
– curry żółte
– 1/2 łyżeczki soli,
– szczypta pieprzu,
– 20 dkg mąki kokosowej,
– 10 dkg wiórek kokosowych.
Sposób sporządzania:
Obrać cukinię, pokroić w plastry, wydrążyć środek, posolić i pozostawić na 20 minut. Odlać wodę, która się zebrała. Potem popieprzyć i posypać curry (musi dobrze naciągnąć), po ok 20 minutach jest już ok. Zamoczyć w jaju, obtoczyć w mące kokosowej połączonej z wiórkami kokosowymi i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Dodatek:
Do krążków jako dodatek przygotowuję jogurt z czosnkiem, solą i pieprzem. Można jeść na zimno i na gorąco. To świetna recepta na przystawkę, ale też jako danie obiadowe.