Uwielbiam krem z batatów i dyni o każdej porze roku. Jest to potrawa jednogarnkowa, bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle efektowna.
Składniki na krem:
– 2-3 bataty 1/2 kg (opcjonalnie można dać ziemniaki),
– 1/2 kg pomarańczowej dyni
– 1 marchew
– 3 cebule (podprażyć na 4 łyżkach oleju rzepakowego),
– 1 papryczka chili (może być szczypta z torebki)
– sól, pieprz, magii, czosnek, warzywko – generalnie dodajcie to co lubicie do smaku.
Dodatki można dodać wszystkie, lub te które lubicie, ja proponuję te trzy:
– pestki ze słonecznika
– prażona cebulka
– ser mozzarella
Sposób sporządzania:
Obrać bataty, marchew, dynie pokroić, wszystko włożyć do dużego garnka, zalać wodą aby zakryło warzywa, dodać wszystkie przyprawy, i prażona cebulkę, wszystko ugotować. Kiedy wszystko jest miękkie, zblendować/zmiksować. Podawać z dodatkami, i poczuć jak ser pięknie się rozpływa się w ustach.
Taki krem to wspaniała recepta na nudę – smacznego.
Wspaniała propozycja na chłodne dni. Z mozzarellą nigdy nie jadłam, muszę koniecznie spróbować.
zachęcam 🙂