Polacy mają w swej kuchni wiele wspaniałych potraw, które serwowane są nie tylko w okresie świąt, ale właśnie w święta w ich przygotowanie wkłada się dużo więcej czasu.
Wielkanoc. To jedno z dwóch najważniejszych świąt w Polsce, obchodzone na wiosnę. Na stołach królują m.in. jaja, mięsa, sałatki, sosy na bazie majonezu, buraki tarte z chrzanem i biały barszcz z kiełbasą. Są też słodkości, m.in. sernik mazurek.
Święta Boże Narodzenie.
Wigilia to święto obchodzone w dniu 24 grudnia każdego roku. Wśród potraw na wigilijnym stole, znajdują się:
– chałka z miodem,
– karp smażony w bułce tartej,
– pierogi z kapustą i grzybami.
– kapusta z grochem i
– kapusta z grzybami.
– śledzie z cebulką.
– gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów podawane z sosem grzybowym
– ciasta: makowiec, pierniki dwa rodzaje, domek z serkiem, trzy rodzaje serników z bakaliami, serniko-makowiec, sernik królewski biało-czarny, pijane śliwki w czekoladzie.
Ważnym elementem każdej Wigilii jest obecność Mikołaja!
Sylwester. Przywitanie nowego roku jest obowiązkowe! Gospodarze z Lapinet- Decoupage i inne przyjęli nas pięknie ustrojonym stołem i salą do tańca. Potrafią robić piękne rzeczy z Decoupage ale też wędzić wędliny, ryby, a także sporządzać pyszne nalewki. Każdemu życzymy tak wspaniale rozpoczętego Nowego Roku! 🙂
Gościnność, to polska tradycja. Propozycji dań, którymi można poczęstować gości, jest bardzo wiele wśród nich dania obiadowe, przystawki, ciasta i inne przekąski.