Polacy mają w swej kuchni wiele wspaniałych potraw, które serwowane są nie tylko w okresie świąt, ale właśnie w święta w ich przygotowanie wkłada się dużo więcej czasu.
Święta Boże Narodzenie.
Wigilia to święto obchodzone w dniu 24 grudnia każdego roku. Wśród potraw na wigilijnym stole, znajdują się:
– chałka z miodem,
– karp smażony w bułce tartej,
– pierogi z kapustą i grzybami.
– kapusta z grochem i
– kapusta z grzybami.
– śledzie z cebulką.
– gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów podawane z sosem grzybowym
– ciasta: makowiec, pierniki dwa rodzaje, domek z serkiem, trzy rodzaje serników z bakaliami, serniko-makowiec, sernik królewski biało-czarny, pijane śliwki w czekoladzie.
Ważnym elementem każdej Wigilii jest obecność Mikołaja!




Wielkanoc. To jedno z dwóch najważniejszych świąt w Polsce, obchodzone na wiosnę. Na stołach królują m.in. jaja, mięsa, sałatki, sosy na bazie majonezu, buraki tarte z chrzanem i biały barszcz z kiełbasą. Są też słodkości, m.in. sernik mazurek.
Gościnność, to polska tradycja, zatem jest wiele dań, którymi można poczęstować gości. Moje autorskie przepisy serwuję tu na blogu – kliknij.




Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl