Polacy mają w swej kuchni wiele wspaniałych potraw, które serwowane są nie tylko w okresie świąt, ale właśnie w święta w ich przygotowanie wkłada się dużo więcej czasu.
Wielkanoc. To jedno z dwóch najważniejszych świąt w Polsce, obchodzone na wiosnę. Na stołach królują m.in. jaja, mięsa, sałatki, sosy na bazie majonezu, buraki tarte z chrzanem i biały barszcz z kiełbasą. Są też słodkości, m.in. sernik mazurek.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/Image000011.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/admin-ajax.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/Image00005.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/Image00009.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/Image00006.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/Image00007.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/1000001_560529150686057_755029244_n.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2016/12/Image00001.jpg)
Święta Boże Narodzenie.
Wigilia to święto obchodzone w dniu 24 grudnia każdego roku. Wśród potraw na wigilijnym stole, znajdują się:
– chałka z miodem,
– karp smażony w bułce tartej,
– pierogi z kapustą i grzybami.
– kapusta z grochem i
– kapusta z grzybami.
– śledzie z cebulką.
– gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów podawane z sosem grzybowym
– ciasta: makowiec, pierniki dwa rodzaje, domek z serkiem, trzy rodzaje serników z bakaliami, serniko-makowiec, sernik królewski biało-czarny, pijane śliwki w czekoladzie.
Ważnym elementem każdej Wigilii jest obecność Mikołaja!
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/12/WP_20161224_15_48_45_Pro.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_8749_ind.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_8745_ind.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_8744_ind.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_8740_ind.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_8887_ind.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_8888_ind.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_8893_ind.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2013/12/578-300x1991.jpg)
Sylwester. Przywitanie nowego roku jest obowiązkowe! Gospodarze z Lapinet- Decoupage i inne przyjęli nas pięknie ustrojonym stołem i salą do tańca. Potrafią robić piękne rzeczy z Decoupage ale też wędzić wędliny, ryby, a także sporządzać pyszne nalewki. Każdemu życzymy tak wspaniale rozpoczętego Nowego Roku! 🙂
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/01/20140101941.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/01/20140101932.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/01/20140101937.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/01/20140101934.jpg)
Gościnność, to polska tradycja. Propozycji dań, którymi można poczęstować gości, jest bardzo wiele wśród nich dania obiadowe, przystawki, ciasta i inne przekąski.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/10496161_671845182887786_2427681168237551198_o.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/10333747_672883062783998_5544822098004932697_o.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/01/beznazwy.png)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/10931590_794827283922908_2187839338845852347_o.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/1380374_560529207352718_1609587479_n.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/1000001_560529150686057_755029244_n.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/06/1385568_560529197352719_1645707855_n.jpg)