Słowacja – jedzenie

Obecnie w sklepach i restauracjach na terenie Słowacji wszystko dla nas Polaków jest dosyć drogie, bowiem od 1 stycznia 2009 r. na terenie tego kraju obowiązuje waluta Euro. Kuchnia słowacka jest podobna do kuchni polskiej:
– Rogale (uwielbiane na śniadanie, w kształcie długich paluchów),
– Gulasz (zapożyczony z kuchni węgierskiej),
– smażony ser,
– Hałuski (ziemniaczane kluseczki, takie kopytka),
– Bryndzové halušky (kluski ziemniaczane podawane z bryndzą),
– Bryndzové pirohy (pierogi z bryndzą),
– Široké rezance s tvarohom a slaninou (tagliatelle z twarożkiem i przysmażanym bekonem),
– Zemiakové placky placki ziemniaczane,
– Žemľovka (ciasto chlebowe, takie placki jak na pizze, nieco grubsze),
– Trdelnik (ciasto drożdżowe w kształcie walca pustego w środku).
Po Słowacku smacznego to „dobrú chuť” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.