Chorwacja słynie ze wspaniałej, różnorodnej kuchni, w zależności od regionu. Wśród specjałów można wymienić:
-Burek czyli słone ciasto serem, mój ukochany chorwacki przysmak.
-wytrawne przekąski sir (ser), slane srdele (solone sardynki), dalmatinski pršut (szynka dalmacka), kiełbasy,
-dania z grilla: ryby, sznycle, Ćevapčići (kotlety zrobione z mielonego mięsa, w walcowanym kształcie, bez panierki z mięsa wymieszanego cebulką, czosnkiem, przyprawami i ziołami),
-sałatki na bazie świeżych pomidorów, cebuli, papryki,
-papryka pieczona, polana octem winnym i oliwą z oliwek do tego pszenna puszysta bułka do maczania w potrawie,
-wspaniałe lody, owoce (arbuzy, brzoskwinie)
-genialne wina i rakija, a także wyśmienite bezalkoholowe piwa: Ožujsko z Zgrzebia i Karlovaeko z Karlovaca.
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2010/08/Obraz00021.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2017/08/IMG_20220719_140710-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2017/10/IMG_20170808_182046.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/11/Image00049.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/11/Image00007.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2017/10/IMG_20170808_111517.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/11/Image00008.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/02/Obraz0001122.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/02/Obraz0000826.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/02/Obraz0000926.jpg)