Łazanki z kapustą są świetną receptą na wegetariański obiad, ale też przekąskę bo wyśmienicie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest to proste i smaczne danie składające się tylko z trzech głównych składników – kapusty, cebuli i makaronu.
Składniki na łazanki:
-0,5 kg kapusty białej cieniutko poszatkowanej,
-1 duża cebula,
-przyprawy (sól, pieprz i kilka kropel maggi),
-5 łyżek oleju (używam rzepakowego)
-20 dkg kwadratowego makaronu na łazanki albo makaronu na lazanię pociętego lub artystycznie porwanego (można opcjonalnie ugotować mniej lub więcej)
Sposób przygotowania:
Na wolnym ogniu należy poddusić ze sobą na oleju – kolejno poszatkowaną cebulkę, biała kapustę, a następnie dodać przyprawy.
Między czasie ugotować makaron, pamiętając aby był al dente. Następnie połączyć ugotowany makaron z wcześniej podduszoną kapustą. Danie gotowe w 30 minut. Smacznego.



Łazanki z kapustą to autorski przepis mojej babci Genowefy. Potem te łazanki robiła moja Mama – Nulka. Krótko mówiąc to smak mojego dzieciństwa.
Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl