Papryka konserwowa

Zalecam następującą receptę na paprykę konserwową. Wychodzi wspaniałą, ponieważ jest chrupiąca i aromatyczna. Przepis delikatnie zmodyfikowałam dla własnych i innych smakoszy potrzeb.

Skład:
– 2 kg czerwonych papryk (mieszam czasem z żółtymi, pomarańczowymi),
– liście laurowe,
– gorczyca,
– ziele angielskie,
– ostra papryka (po kawałku do słoika).

Zalewa:
– 4 litry wody,
– 0,75 litra octu 10 %,
– 16 łyżek cukru,
– 4 łyżki soli.
Wszystko razem należy zagotować a następnie gorącą zalać ułożoną w słoikach paprykę.

Sposób przyrządzania:
Paprykę myjemy, kroimy w ósemki (lub tak jak ktoś lubi), napychamy ścisło do słoików, dodajemy liść laurowy, po kawałeczku ostrej papryczki, klika ziarnek gorczycy, 2 kuleczki ziela angielskiego. Tak przygotowane słoiki z papryką uzupełniamy gorącą zalewą.
Słoiki gotujemy 5 – 7 minut, wyjmujemy gorące, dokręcamy i odwracamy słoiki do dołu zakrętkami, zostawiamy w takiej pozycji do wystudzenia. Prawidłowo zawekowane słoiki mają zassane zakrętki.
To jest idealna recepta na paprykę w słoikach. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.