

PASZTET Z SOCZEWICY I MARCHEWKI (od Agi)
Składniki (na taką malutką blaszkę podłużną, na większą robię z dwóch porcji):
pełna szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
-4 średnie, słodkie marchewki
cebulka
-4 łyżki oleju rzepakowego
-3 jajka
-pół łyżeczki curry
-1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
-sól.
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy w wodzie, aż się rozpadnie (ja gotuję około 15 minut). Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulkę kroimy w kosteczkę, po czym wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem i dusimy na średnim ogniu aż nieco zmiękną (ok. 10 minut), co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie solimy, dodajemy curry, paprykę i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Warzywa łączymy z dobrze osączoną soczewicą, mieszamy (ja dodatkowo chwilę blenduję, ale nie jest to konieczne) dodajemy jajka i ewentualnie dodatkowo doprawiamy- masa ma być dosyć wyrazista. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku, na środkowej półce, opcja góra-dół.
Schłodzić przed jedzeniem. Smacznego.
Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl