PASZTET Z SOCZEWICY I BATATÓW (Receptananude.pl)
Składniki:
– 1 pełna szklanka zielonej soczewicy (ok. 200 g)
– 2 bataty
– 1 cebula
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 3 jajka
– 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
– 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
– sól, pieprz,
– 1-2 łyżki kaszy manny (dodajemy tylko opcjonalnie, jeśli masa jest zbyt luźna)
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy w wodzie, aż się rozpadnie ok. 25 minut.
Bataty obieramy, kroimy, polane 3 łyżkami oleju, posolone pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie ok. 25 minut.
Schładzamy, łączymy bataty z dobrze osączoną soczewicą, chwilę blendujemy, dodajemy jajka i ewentualnie dodatkowo doprawiamy – masa ma być dosyć wyrazista. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
Pieczemy ok. 60 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku, na środkowej półce, opcja góra-dół.
Schłodzić przed jedzeniem. Smacznego.



———————————————————–
PASZTET Z SOCZEWICY I MARCHEWKI (od Agi)
Składniki:
– 1 pełna szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
– 4 średnie, słodkie marchewki
– 1 cebulka
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 3 jajka
– pół łyżeczki curry
– 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
– sól.
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy w wodzie, aż się rozpadnie (ja gotuję około 15 minut). Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulkę kroimy w kosteczkę, po czym wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem i dusimy na średnim ogniu aż nieco zmiękną (ok. 10 minut), co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie solimy, dodajemy curry, paprykę i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Warzywa łączymy z dobrze osączoną soczewicą, mieszamy (ja dodatkowo chwilę blenduję, ale nie jest to konieczne) dodajemy jajka i ewentualnie dodatkowo doprawiamy- masa ma być dosyć wyrazista. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku, na środkowej półce, opcja góra-dół.
Schłodzić przed jedzeniem. Smacznego.




Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl