Ruloniki z sera żółtego z powidłami i pestkami słonecznika.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20231023_172458-scaled.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20231023_173310-scaled.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20231023_172426-scaled.jpg)
RULONIKI
Składniki:
➡️słoiczek powideł śliwkowych (przygotowałam je osobiście ze śliwek węgierek),
➡️10 plastrów sera żółtego w plastrach (dla mnie najlepszy carski),
➡️10 dkg pestek ze słonecznika.
Przygotowanie ruloników:
Plasterki sera żółtego smarujemy powidłami, posypujemy pestkami ze słonecznika i zawijamy ruloniki. Ruloniki gotowe są do jedzenia, tuż po zrobieniu. Pyszna przekąska jest gotowa w 15 minut. Smacznego.
POWIDŁA
Przygotowanie powideł śliwkowych:
Śliwki WĘGIERKI należy umyć i usunąć pestki, pokroić na połówki. Nie należy dodawać cukru, więc nie podaję składników. Tak przygotowane śliwki należy umieścić w dużym szerokim garnku z grubym dnem i smażyć na wolnym ogniu bez przykrycia przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia i ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Następnego dnia powtórzyć jeśli nie są gęste. Przepakować do słoiczków, zawekować w gotującej wodzie przez 15 minut.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20231023_181448-600x800.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20231023_173444-1-600x800.jpg)