Bułgaria – jedzenie

Potrawy królujące na bułgarskich stołach to:
-sirene – biały słony ser owczy, krowi lub bawoli,
-banica – ciasto przekładanego białym serem sirene i zapiekane w różnych formach
-kiseło mliako – zsiadłe mleko powstałe z krowiego lub bawolego mleka przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum
-czubrica, przyprawa rosnąca na terenie całego kraju.
-papryka grillowana, bez skóry w ojeju i czosnkiem jest genialna
-kebabczet – mielone grillowane mięso
-smażone rybki
-grillowane bakłażany są podawane z sosem czosnkowy i koperkiem. Bułgarzy dodają bardzo dużo czosnku do swoich dań, nie tylko mięs.
-sałatka szopska jest podawana najczęściej jako przystawka, choć może też stanowić główne danie
-tarator czyli chłodnik, często podawany jako przystawka.
-świeży biały chleb, jedzą do wszystkiego, nawet do ziemniaków podawanych na zimno.
-owoce i warzywa, które dojrzewają na bułgarskim słońcu smakują kosmicznie 🙂
-aromatyczna mocna mała czarna kawa,
-wina (pysznie smakują te z prywatnych winnic) oraz piwa (Kamenitza, Pirinsko, Sławena, Stoliczno, Zagorka)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *