Kluski z dziurką Marcinka

Kluski z dziurką to wspaniałe i łatwe do przygotowania danie zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych wielbicieli gotowania. Kluski są świetną receptą na obiad.

Skład masy na kluski:
– 1,5 kg ziemniaków
– ok. 0,20 kg mąka ziemniaczanej
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu.

Sposób sporządzania klusek:
Ziemniaki obrać, ugotować, odlać wodę, dokładnie ugnieść, pozostawić do wystudzenia.
Zgniecione ziemniak podzielić na 4 części, odjąć jedną na bok, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.
Następnie całość ziemniaków (łącznie z odłożona częścią) zagnieść i uformować kluseczki, robiąc na środku dziurkę.
Gotujemy na wolnym ogniu, ok. 5 minut do czasu ich wypłynięcia.

Dodatki do klusek:
Do klusek można przygotować sos mięsny albo posypać pieczarkami podpieczonymi na maśle czy oleju. Można też podawać z przysmażoną kiełbaską. Wszystko według gustu. Smacznego.

SURÓWKA Z KAPUSTY i PAPRYKI – przepis kliknij!

Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.